Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

tests espressoapparaten - tests espressomachines

Consumentenbond test espressoapparaten

In de consumentengids van december 2009 is een test van espressoapparaten gepubliceerd.

Wij gaan hier niet de espressoapparaten test weergeven maar willen even ingaan op deze test. De consumentenbond heeft enige volautomatische espressoapparaten getest en geslotenportiesystemen: espressoapparaten gebaseerd op de nespresso-cups.

De nespressoapparaten

De Nespresso espressoapparaten variëren in prijs van € 130,- tot € 250,-  De duurste hiervan zijn  de Magimix Nespresso CitiZ dan wel de Krups Nespresso CitiZ.

De goedkoopste, de Krups Nescafé Dolce Gusto KP2100 (€ 130,-), krijgt naast de Siemens Nespresso Essenza SN30 (€ 160,-) het predicaat beste koop.

Wat ons verwondert: het Krups Nescafé Dolce Gusto nespressoapparaat krijgt als enig nespressoapparaat een matig testoordeel voor de espressokwaliteit. Het lijkt ons dan ook helemaal niet een beste koop. Wat heb je nu aan een espressoapparaat dat matig espresso zet??

Ons inziens een een foute conclusie derhalve. De Magimix Nespresso levert de beste kwaliteit espresso en schuimt de melk ook het best. Dit is voor ons dan ook de beste koop (de Krups is gelijk).

De volautomatsiche espressoapparaten

De volautomatische espressoapparaten in de espressoautomaten test lopen in prijs uiteen van € 600,- tot € 1.300,-. Het duurste volautomatische espressoapparaat is de  Bosch TCA 7321RW, gevolgd door de Siemens TK73201RW (€ 1.250,-).

Geen van de volautomatische espressoapparaten levert een espresso af van beter dan redelijke kwaliteit. Dat geeft te denken. De beste koop is de Saeco Odea Giro Orange van € 300,-, tevens de goedkoopste volautomatische espressomachine van de geteste volautomatische espressoapparaten. Gezien het prijsverschil met de duurste kunnen wij het oordeel volgen.

gebruikskosten

In de gebruikskosten per kopje gaat men uit van een levensduur van 5 jaar voor de volautomatische espressoapparaten, zonder verdere onderhoudskosten en schoonmaakkosten. Wij achten dat niet reëel en kennen weinig volautomatische espressoapparaten die 5 jaar zonder hapering werken! De conclusie is dat een koffiedrinker met 2 kopjes koffie per dag goedkoper uit is met een volautomatische machine, de gemalen koffie is immers goedkoper dan een nespresso-capsule.

Wij weten dat u veel goedkoper uit bent met een Nespressomachine als u maar 2 kopjes espresso per dag zet! Een nespressoapparaat is juist meer geschikt voor kleinere hoeveelheden. Als alle kosten meegenomen zouden worden (ook de electriciteitskosten, kosten van onderhoudsmiddelen onderhoud/reparatie) dan ligt het omslagpunt meer meer kopjes epresso dan bij 1 per dag!

De uitslag

De uitslag van de test is wat wij al vermoedden en elders aangaven. Het is vaak beter espresso zetten met nespresso (of ESE servings) dan met een volautomatisch espressoapparaat voor de consumentenmarkt.

De beste volautomaten zijn ons inziens nog altijd de Jura en WMF espressomachines (niet in de test opgenomen) en met enige oefening zet u de beste espresso of maakt u de beste cappuccino met de handbediende machines uit onze selectie. Wilt u gemak en niet teveel uitgeven, dan levert een Nespresso-apparaat een goede espresso.

Het prijsvergelijk tussen een volautomatische espressomachine en een gesloten nespressosysteem is niet realistisch en zet u op het verkeerde been.

consumentenbond test espressoapparaten