Arabica-koffiebonen zijn van betere kwaliteit dan de Robusta koffiebonen. Het aandeel van de Arabica boon in de wereldproductie is inmiddels zo'n 70%.
Een Arabica koffieboon heeft een milde en aromatische en licht fris-zurige koffiesmaak. Verschillende Arabica koffiebonen vormen het hoofdbestandeel van de koffiemelanges, waarbij Robusta koffiebonen voor bepaalde stevigere smaakelementen worden toegevoegd.
Duurdere melanges bestaan vaak uit 100% Arabica bonen, maar toevoeging van een beperkt % Robusta bonen is niet persé verkeerd. Het geeft een wat stevigere smaak. Teveel Robusta bonen leidt vaak tot een wat bitterdere smaak, waarbij veel finesses en aroma's verloren gaan.
De zachtere smaak van Arabica koffiebonen wordt ook veroorzaakt door het lager percentage aan cafeïne (bijna de helft t.o.v. de Robusta boon). In het verwerkingsproces worden de Arabica koffiebonen veelal de natte methode toegepast, waarbij in het gistingsproces meer aromatische stoffen ontstaan.
.