Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

verwerken van koffiebonen

Verwerking van koffiebonen

Geoogste koffiebessen zijn maar beperkt houdbaar en moeten snel verder verwerkt worden.  Allereerst worden de  koffiebessen ontdaan van los vuil, bladeren en twijgjes en worden zoveel mogelijk onrijpe of overrijpe koffiebessen verwijderd.

Bij de verdere verwerking van de geoogste koffiebessen kan de droge of een natte methode gehanteerd worden.

 

Verwerking koffiebessen met droge methode:

Deze (traditionele) methode om koffie te bewerken is het eenvoudigst en goedkoopst. Men verspreidt de geoogste ongewassen koffie-bessen over droogvloeren, liefst in volle zon; ze worden regelmatig gekeerd om gisting te voorkomen. Na ongeveer vier weken, als het vochtgehalte van elke bes gedaald is tot ca. 12% procent, zijn de bessen droog. De buitenkant is nu donkerbruin en broos geworden. De koffiebonen zitten er nu los in. Verwerken met de droge methode is een vrij precies werk. Te lang in de zon betekent uitdroging en bij tekort in de zon ontstaat het risico van schimmelvorming. In een machine worden schil, vruchtvlees en hoornschil verwijderd. Het vlies blijft om de koffieboon.

Verwerking met de natte methode:
Bij deze methode worden de koffiebessen gewassen (onrijpe koffiebessen drijven vanzelf boven) en gelijk ontdaan van vruchtvlees in een pulp-machine. Dan worden de koffiebessen in gefermenteerd. Nadat alle resten zijn losgekomen worden ze weer gewassen. De koffiebonen hebben zitten nu nog in steeds in de hoornschil, en worden verder gedroogd. Dit proces is vergelijkbaar met de droge methode en duurt zo'n 2 weken.

De hoornschilkoffie wordt opgeslagen onder constante omstandigheden tot ongeveer maximaal 1 jaar. Ook hier is het belangrijk het vochtgehalte te beperken.

Vlak voor export worden de koffiebonen ontdaan van de hoornschil en soms gepolijst om de laatste restanten van vlies te verwijderen. De koffieboon heeft dan een prachtige blauwe tint.