Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

scheiden, sorteren en selecteren van koffiebonen

Sorteren en scheiden van koffiebonen

Nadat de koffiebonen ontdaan zijn van hun schilletje worden de koffiebonen gesorteerd en gescheiden. Sortering geschiedt op grootte en dichtheid. Groteren en 'zwaardere' koffiebonen leveren de beste smaak.

Met een zeef worden eerst de bonen naar omvang gesorteerd. De AA klasse koffiebonen behoren tot de grotere klasse. Hierna worden de slechte bonen verwijderd, zoals beschadigde bonen of uitgedroogde bonen. Met behulp van zwaartekracht en lucht kunnen nu de bonen naar dichtheid gesorteerd worden.

Bij de pneumatische methode, een handmatig proces, worden de koffiebonen met een luchtstraal van elkaar gescheiden. Er zijn ook meer geautomatiseerde op gravimetrische machines die ook met een luchtstroom de zware van de lichte bonen scheiden. Geautomatiseerde verwerking gaat sneller en levert meer constante kwaliteit.

Tot slot worden de resterende slechte bonen nogmaals verwijderd.

Eventueel vindt verdere sortering plaats op kleur.

De koffiebonen hebben nog geen 'koffie'-smaak. Pas bij het branden krijgen zij smaak!

Het branden is een precies werk en het is dan ook van belang dat de koffiebonen in het brandingsproces zoveel mogelijk gelijk zijn. Kleinere bonen branden sneller en andere bonen van een andere kleur kunnen een ander droogproces hebben ondergaan.