Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

verpakken van koffie - koffieverpakkingen

koffie verpakken

Of de koffie nu gemalen is of niet, een juiste koffie-verpakking is van belang om de smaak, het aroma, de kleur en geur te behouden. Zonder goede verpakking werken lucht (zuurstof) en vocht in op de koffiebonen of gemalen koffie waardoor deze snel achteruit gaat. Gemalen koffie moet extra goed worden verpakt, de oxidatie gaat immers sneller door het groter oppervlak

Naast vacuümpakjes vind je ook luchtdicht verpakte koffie met een ventieltje. Dit ventieltje laat de natuurlijke CO2 van de gemalen koffie uit het pak, zonder de zuurstof van buiten er in te laten. Natuurlijk verliest u dan ook enig aroma, maar hierdoor kan de koffie meteen na het malen verpakt worden, zodat het aroma van de koffie uiteindelijk beter bewaard blijft. Op de verpakking staat vaak één jaar houdbaarheid vermeld.

Niet vacuüm- of luchtdicht verpakte koffie afkomstig van de kleine (lokale) brander haalt u natuurlijk dagvers in huis en verbruikt u probleemloos binnen de één maand voor bonen. Gemalen koffie kunt u maar beperkt bewaren, met 2 weken neemt het aroma van de koffie al snel af.

Voor horecadoeleinden wordt de koffie vaak verpakt in vernikkeld stalen blikken waar een inert gas de koffie lange tijd stabiel kan houden, maar ook voor de consument is er meer koffie uit blik verkrijgbaar. 

Is een verpakking eenmaal geopend dan treedt er al vrij snel oxidatie van de koffie op. De koffie kan dan ranzig, zurig of muffig-houterig worden. Koffie kunt u goed invriezen, maar wij vinden dat ook weer een beetje overdreven, tenzij u heel bijzondere voorraden koffie wilt aanleggen. 

Er zijn inmiddels veel koffie-speciaalzaken waar u goede soorten koffie kunt krijgen, in kleinere en grotere hoeveelheden. Wat vaker naar de winkel voor vers gebrande koffiebonen (zelf malen!) is beter en geeft extra beleving aan uw koffie!

 

 

Verpakken en opslag van koffie