Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

koffieplanten, koffieplantages en koffieboeren

koffieplantages

Koffieplantages op de traditionele manier bevinden zich in een bosrijke omgeving met veel schaduw. De koffieplanten groeien goed tussen schaduwbomen. Schaduwbomen zijn belangrijk, niet aallen om de koffieplanten af te schermen van de felle zon, maar ook om de koffieplukkers de nodige verkoeling te geven.  

Bij de traditionele koffieplantages zijn hele gemeenschappen betrokken, waarbij boeren verschillende specialismen hebben. Sommige boeren zijn gespecialiseerd in het zaaien en de eerste ontwikkeling van de koffieplant. Pas als de koffieplant goed volgroeid is worden zij overgebracht naar de koffieplantage. Deze koffieplantages zijn meestal in handen van de koffieproducenten.

Door de fors stijgende vraag naar koffie zijn in de tweede helft van de vorige eeuw veel monocultuur koffieplantages opgezet in de volle zon, de zogenaamde intensieve koffieteelt. De opbrengst van deze plantages is groter. Hoewel de kwaliteit minder zou zijn, is er sindsdien veel gebeurt om ook uit deze zonnebonen goede kwaliteit te halen. 

Voor het lokale biosysteem zijn de traditioneel ingerichte koffieplantages beter, maar natuurlijk meer bewerkelijk en wat meer vatbaar voor schimmels en dergelijke. De traditoneel ingerichte koffieplantages hebben vaak ook een betere inbedding in de lokale cultuur en gemeenschap.