Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

de koffieplant, de bes en de koffieboon

De koffieplant en koffieboon

De koffieplant behoort tot de houtige planten. Wilde koffieplanten kunnen wel 10 tot 15 meter hoog worden. De koffieplanten voor het verbouwen van koffie worden gesnoeid en worden niet groter dan 1,5 tot 3 meter zodat ze makkelijker te oogsten zijn. Koffieplanten hebben zo'n 5 jaar nodig voordat zij een goede oogst kunnen leveren.

De bloemen van de koffieplant hebben vijf kroonblaadjes. Bloemknoppen ontwikkelen zich na regenval. De bloem is de basis voor de koffieboon die wordt gevormd. De bessen (vruchten) vormen zich na de bloei, in de bessen ontwikkelen zich 2 zaden: de koffiebonen.

 

 

 

De vrucht is een besvrucht, waarin zich twee zaadjes ontwikkelen: de koffiebonen.  De koffiebonen worden dus in de bes gevormd.

De koffieplant en omgeving

De koffieplant groeit het best in het warme tropische klimaat.  De oorspronkelijke koffieplant gedijt goed in een wat schaduwrijke omgeving tussen fruitbomen (bananen). Door intensivisering en de grote vraag naar koffie zijn er steeds meer varianten geteeld die geschikt zijn voor meer monoculturen en bestand zijn tegen zon. 

Rijpe bessen en koffiebonen

De bessen zijn rijp (en de koffiebonen dus goed uitgegroeid) als zij rood tot paarsrood zijn. De bessen zijn dan gereed om geplukt te worden en de koffiebonen kunnen dan uit de bes worden gehaald voor verdere verwerking.