Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

melangeren van koffiebonen tot een lekkere koffiemélange

Koffie melangeren - koffiemélanges

Echt lekkere koffie ontstaat door het oordeelkundig mengen (melangeren) van koffiebonen van verschillende origines. Elk koffieland, zelfs plantage, verwerkingswijze van een individuele oogst levert een eigen smaakvariëteit op.

Het is een kunst om de juiste samenstelling van een koffiemélange te krijgen. Het is niet alleen een kunst maar ook noodzakelijk. Consumenten wensen een constante kwaliteit waarbij zij erop kunnen vertrouwen dat een bepaalde koffie die zij vandaag proeven, morgen hetzelfde smaakt. Dit kan door verschillende koffiebonen te melangeren.

Het melangeren is een belangrijke stap en ook het geheim van de koffiebrander. De ene koffie proef je onmiddellijk vooraan in de mond. De andere koffiesoort heeft een zware, volle smaak die hij wat lichter moet gemaakt worden. Weer een ander zorgt voor een compleet aroma. Daar let de koffiebrander allemaal op. Hij proeft en mengt en proeft weer. Zo stelt hij met 4 tot soms 8 koffiesoorten mélanges samen die beantwoorden aan de smaak van de doelgroep. Een koffiebrander richt zich met de koffiemelange op een smaak en geur/aroma sensatie en past daarop de samenstelling van de koffiesoorten aan.

Koffie een product van moeder natuur. Elke koffieoogst is verschillend, en hoewel de verwerking sterk gemechaniseerd kan zijn (onder min of meer constante omgeving), ontstaan er toch kwaliteitsverschillen. Gelijk als bij wijn. Daarom past de koffiebrander zo nodig een mélanges aan, zodat wij een constante smaak én kwaliteit van koffie in onze kop te bereiken.

Koffie melangeren - koffie melange