Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

koffieplanten, bloei en oogst van koffiebonen

Bloei en oogst van koffie

Koffieplanten hebben zo'n 5 jaar nodig voordat zij een goede oogst aan koffiebonen kunnen leveren.

De bloemen van de koffieplant hebben vijf kroonblaadjes. Bloemknoppen ontwikkelen zich na regenval. De bloem is de basis voor de koffieboon die wordt gevormd. De bessen (vruchten) vormen zich na de bloei, in de bessen ontwikkelen zich 2 zaden: de koffiebonen.

Na elk regenseizoen de bloei- en rijpcyclus opnieuw. Daardoor vindt men op een en dezelfde koffieplant op hetzelfde moment bloesems en koffiebessen; zowel onrijpe als rijpe en overrijpe koffiebessen. Er is dus niet één tijdstip waarop alle koffiebessen geoogst kunnen worden.

Bij 'picking' is er sprake van handmatige oogst, waarbij alleen de rijpe koffiebessen worden geplukt. Bij machinaal oogsten wordt gewacht totdat de meeste koffiebessen rijp zijn. Alle koffievruchten worden vervolgens mechanisch van de takken verwijderd. Voordat ze verder worden verwerkt, worden de  koffiebessen nog ontdaan van los vuil, bladeren en twijgjes. Voor koffiespecialiteiten worden vervolgens de onrijpe en overrijpe vruchten uitgesorteerd.

Mechanische verwijdering is een inefficient proces, ca. 85% van de koffiebonen oogst gaat verloren. Handmatige verwijdering van koffiebonen is daarintegen zeer arbeidsintensief maar levert een beter koffieopbrengst rendement

Geoogste koffiebessen zijn maar beperkt houdbaar en moeten snel verder verwerkt worden.