Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

cupping koffie - koffie cupping

Cupping - Koffie

Cupping is het proeven en beoordelen van koffiebonen en de koffie. Cupping begint bij de groene koffieboon en eindigt bij het beoordelen van de geur- en smaaksensatie van een gezette koffie.

Het cuppen van koffie is dient zo objectief te gebeuren, maar smaak speelt natuurlijk altijd een rol. Voor een cupping is het belangrijk aan de grote smaak en geur variëteit van koffie te letten op de volgende elementen en de karakterisering waarmee de koffie beoordeelt kan worden:

  • Smaak van koffie, karakterisering als bitter, zuur, zilt, zoet, zacht, pittig, neutraal.
    Door het branden komt karamel vrij en dat geeft in mindere of meerdere mate een zoete smaak. Koffie smaakt ook in mindere of meerdere mate zuur. Zonder zuur kan koffie zwak smaken. Een zekere bitterheid hoort bij de smaak van koffie. Als extractie te hoog is gaan de bittere smaken echter onaangenaam overheersen.
  • Het aroma van de koffie: het aroma ontstaat uit de aromatische oliën die bij het branden vrijkomen. Het aroma bepaalt ook de smaak. Karakterisering als chocoladeachtig, houtachtig, nootachtig, tabakachtig, rokerig, bloemachtig, fruitig, kruidig, ranzig (hoop het niet), grondachtig, pittig.
  • Volheid: vluchtig, vol, blijvende smaak,
  • Algemeen: pittig, scherp, krachtig
  • Versheid: oud, vers

 Meer over: cupping en koffie proeven en beoordelen.

Koffietermen

Naar overzicht