Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

zelf koffie malen - koffiebonen malen: de beste koffie maal jezelf!

zelf koffie malen

Mazzer Mini koffiemaler voor thuis. Een perfecte basis voor een gelijkmatig koffiemaalsel, de basis van een heerlijke espresso of andere koffie.
Koffiemaler voor thuis

Ondanks de goede verpakkingen: de beste koffie maalt uzelf, zo mogelijk van koffiebonen die enige dagen eerder zijn gebrand. Om zelf koffie te malen heeft u nodig een koffiemolen of beter een koffiemaler. Niets boven vers gemalen koffiebonen!

Er zijn goedkope koffiemalers met snel roterende messen. De koffie wordt echter onregelmatig gemalen en doordat de temperatuur oploopt van de messen kan verbranding optreden, zeker voor espressokoffie die fijn gemalen moet zijn.  Deze koffiemalers moet u links laten liggen.

Om zelf koffie te malen heeft u een goede koffiemaler nodig. De beste koffiemalers bevatten grote schijven waartussen de bonen daadwerkelijk gemalen worden. Om een goede eigen gemaalde koffie te krijgen is het ook belangrijk dat de maalschijven met een laag toerental draaien en de motor dus voldoende vermogen heeft. 

Verder is het van belang dat de maler regelmatig maalt en traploos instelbaar is van grof tot (zeer) fijn.

De maalgraad voor de koffiebonen luistert zeer nauw en verschilt voor de verschillende bereidingswijzen van koffie, espresso en zelfs voor verschillende espressomachines. Ook de koffiemelange heeft invloed, de vochtigheidsgraad etc.

Hoe fijner de koffiebonen gemalen worden, des te trager loopt het water door de koffie en hoe hoger de extractie van stoffen. Loopt het water te traag door, dan gaan bittere smaken overwegen (overextractie), loopt het water te snel  door dan worden te weinig stoffen en koffie aroma's opgenomen. Wilt u zelf koffiemalen let dan goed op de juiste bemalingsgraad van het koffiemaalsel.

Met een juiste dosering aan koffiebonen maakt u niet teveel: gemalen koffie oxideert snel met de buitenlucht. Het devies is zelf malen en de zelf gemalen koffie gelijk gebruiken. Gemalen koffie die bloot staat aan de buitenlucht oxideert snel. Na enige uren smaakt uw gemalen espresso-koffie al anders! Dit geldt ook voor snelfiterkoffie, maar daar is het effect iets minder extreem.

Het is belangrijk dat uw de koffiemaler en schijven vaak en goed reinigt, mischien niet dagelijks, maar wel wekelijks of tenminste maandelijks; de vetten hechten zich overal aan en worden snel ranzig. Uw koffiemolen gaat niet alleen minder precies werken, maar de ranzige smaak wordt ook aan uw vers gemalen koffie meegeven. Daar doet de beste koffiemaler niets tegen.

Het is daarom dat wij niet persé tegenstander zijn van goed en individueel verpakte espresso servings die vaak onder optimale condities zijn gemalen en gepakt.

Let er dus goed op dat uw koffiemaler gemakkelijk is te reinigen en dat u goed bij de schijven kunt komen.

Volautomatische espressomachines hebben vaak ook een automatisch reinigingsproces wat uw eerder vaker (!) dan minder vaak moet doen.

Voor een goede espresso maalt u extra fijn, voor snelfiltermaling iets minder fijn. Bedenk dat u regelmatig de maalgraad moet aanpassen, dit is geen standaard gegeven.

meer over goede koffiemalers - koffiemolens om zelf koffie te malen.