Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

zelf cappuccino maken - de beste cappuccino maak jezelf! Hoe cappuccino maken?

Zelf cappuccino maken

De basiskoffie voor een goede cappuccino is een kopje espresso.

De lekkerste cappuccino begint dus met het maken van een lekkere espresso - zelf een espresso maken.  Koffie uit het koffiepotje werkt ook, gebruik in ieder geval een sterke koffie. Hier behandelen wij hoe u een goede cappuccino-melk thuis kunt bereiden.

Een goede cappuccino heeft een stevige schuimlaag waarop een lepeltje suiker heel langzaam wegzakt. Grote schuimbellen horen niet op een cappuccino. De schuimlaag wordt gevormt door de aanwezige proteïnes in de melk.

Een lekkere en goede cappuccino bevat 1/3 koffie, 1/3 melk en 1/3 schuimlaag.

Het best kunt u volle melk gebruiken, waarvan dagverse melk weer net een betere kwaliteit cappuccino geeft.

Cappuccino-melk maken met de stoompijp:

  • Gebruik een ronde rvs melkkan en vul deze met verse volle melk.
  • Zet het stoompijpje kort open.
  • Breng de melkkan onder de stoompijp, zodanig dat de stoomtuit zich enige cm boven de bodem bevind.
  • Open de stoomkraan, en warm de melk eerst op tot de melk rustig is (duurt niet lang).
  • Beweg de melkkan zodanig dat de stoomtuit vlak onder het opppervlak zit. Haal de stoomtuit niet uit de melk. Dan krijgt u grote bellen.
  • Houdt de melkkan met de andere hand vast. Zo kunt u de temperatuur voelen. Zodra de kan begint op te warmen, breng dan melkkan weer omhoog, zodat de stoomtuit bijna weer op de bodem zit. Door de kan een beetje schuin te houden, draait de melk rond.
  • Als uw nu merkt dat de melk niet warmer wordt, draai dan de stoomkraan langszaam dicht.

De melk heeft nu een mooie, compacte en stevige schuimlaat. De melk zo snel snel mogelijk gebruiken! De melk moet onder de cremelaag van de cappuccino worden geschonken. U kunt een lepeltje gebruiken. Geniet van uw cappuccino!

Cappuccino-melk maken met een pannetje op het vuur:

Doe de melk in een steelpannetje en verwarm deze op. Als de melk bij de rand begint te sissen is en heel licht begint te pruttelen is deze bijna aan de kook. Klop rustig, net zolang de melk dikker en romiger wordt. Een goed resultaat behaalt u met een melkschuimer (met een zeeffolie erin). Als de melkschuimer niet gelijk door het schuim heen zakt maar even blijft liggen heeft u de juiste stevigheid gekregen. Ook zijn er kleine kloppertjes op de markt, zelf electrische. Met de hand gaat prima. U hoeft geen geweld te gebruiken.

Belangrijk is dat u de melk gelijk opschenkt, het gaat erom de koffie en melk gelijktijdig klaar zijn.

zelf cappuccino maken