Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

zelf espressokoffie maken - je eigen espresso maken - eigen espressokoffie

Zelf een espresso maken

Hoe maakt u zelf een perfecte espresso thuis?
Zelfgemaakte Espresso

Hoe maakt u nu zelf thuis een perfecte espresso?

Natuurlijk is dat afhankelijk wat u thuis ter beschikking heeft, maar wij gaan ervan uit dat u beschikt over een koffiemaler. Een perfecte espresso bereikt u alleen met versgemalen koffiebonen, en dan alleen nog met een goede maler. Nog beter is het gebruik van vers gebrande bonen (enige dagen) en vese maling. Vers is vers dus niet enige uren van tevoren malen!

Allereerst zorgt u dat de onderdelen die u gaat gebruiken op temperatuur zijn: dus het espressokopje, het filterhouder (ook om schoon te maken). Laat hiertoe een beetje water door de zetgroep/filterhouder lopen. Beperk de hoeveelheid om teveel temperatuurdaling van boiler te voorkomen (indien u een boilersysteem heeft, is ook afhankelijk van de inhoud van de boiler, hoe meer hoe stabieler). Zorg dat het espressokopje droog is en ook de filterhouder.

Maal nu de koffiebonen (espressobranding!), de juiste hoeveelheid, 7 gram, gebruik geen oude resten. Maal fijn, zodanig dat de doorlooptijd rond de 25 seconden ligt.  Dit natuurlijk ook proefondervindelijk vaststellen (er zijn machines die een goede espresso in 20 seconden zetten, maar ook die dat met 28 seconden doen), het verschilt een beetje per machine en verschillende instellingen van watertemperatuur. Daar kan toch kleine variatie inzitten wat gevolgen heeft voor de mate van aroma extractie.

Vul het filter en verdeel de koffie gelijkmatig, zo krijgt u een goede extractie van aroma van alle koffie in de houder). Tamper de koffie aan. De druk moet ongeveer 20-25 kg zijn, oefen dit met bijvoorbeeld weegschaal. Er zijn ook hulpmiddelen in de markt die de juiste druk aangeven.

Plaats de filterhouder en laat het water lopen: 30 cc espressokoffie is de juiste hoeveelheid. De doorlooptijd ligt dus ergens tussen de 20 (onderkant) en 28 seconden (bovenkant). Plaatsen en aanaanzetten moet één handeling zijn. Sommige espressomachines hebben een doseersysteem voor de hoeveelheid water, dat is makkelijk maar na een paar keer zetten weet u zelf vrij precies de 30 cc hoeveelheid te bepalen.

  • Een slappe koffie? -> te weinig extractie -> maal iets fijner; doorlooptijd omhoog
  • Een bitere koffie? -> teveel extractie -> maal iets grover, doorlooptijd omlaag.

Er moet een mooi stevig laagje crèma op liggen.

Oefening baart kunst en experimenteer een beetje met de maaldichtheid. Ook de koffiesoort is van enige invloed.

Gemiet van uw zelfgemaakte espresso in geur en in smaak!

espresso maken