Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

koffie proeven, koffie beoordelen, hoe proef je koffie?

Koffie proeven en beoordelen

Het proeven en beoordelen van koffie is natuurlijk allereerst afhankelijk van uw persoonlijke smaak. Om aan de grote variëteit invulling te geven is het bij het beoordelen goed te letten op de volgende elementen en de karakterisering:

  • Smaak van koffie, karakterisering als bitter, zuur, zilt, zoet, zacht, pittig, neutraal.
    Door het branden komt karamel vrij en dat geeft in mindere of meerdere mate een zoete smaak. Koffie smaakt ook in mindere of meerdere mate zuur. Zonder zuur kan koffie zwak smaken. Een zekere bitterheid hoort bij de smaak van koffie. Als extractie te hoog is gaan de bittere smaken echter onaangenaam overheersen.
  • Het aroma van de koffie: het aroma ontstaat uit de aromatische oliën die bij het branden vrijkomen. Het aroma bepaalt ook de smaak. Karakterisering als chocoladeachtig, houtachtig, nootachtig, tabakachtig, rokerig, bloemachtig, fruitig, kruidig, ranzig (hoop het niet), grondachtig, pittig.
  • Volheid: vluchtig, vol, blijvende smaak,
  • Algemeen: pittig, scherp, krachtig
  • Versheid: oud, vers

De Robusta koffieboon geeft vaak een wat muffere en branderige smaak, terwijl de Arabica koffieboon fruitiger is met een hogere zuurgraad.

Wilt u verschillende soorten koffies proeven houdt u dan aan de maalgraad (gaat u espressokoffie of filterkoffie proeven), zorg dat er geen resten van vorige koffie achterblijven (beetje voormalen en weggooien).

U kunt prima proeven door direct heet water (even van de kook, elke keer dezelfde temperatuur) op zo'n 10 gram gemalen koffie te doen - snelfiltermaling - voor een kopje koffie.

  • Beoordeel eerst de vers gemalen koffie (ruiken) en
  • daarna de inhoud van het kopje (ruiken, nog niet geroerd)
  • 2 tot 3 minuten laten staan en opnieuw beoordelen, nu met een kleinere soeplepel het oppervlakte breken. Snuif enige keren (na een paar seconden neemt de reukzin af).
  • Noteer de indrukken zoveel mogelijk in de termen als hierboven vermeld.
  • Wacht weer even en ruik opnieuw en
  • slurp het lepeltje op. Noteer opnieuw uw beleving. Door te slurpen met een kauwende beweging krijgt u een betere smaakbeleving en komen de arroma's beter tot hun recht.
  • Proef nog een keer als de koffie verder afgekoeld is.

Omdat het lastig kan zijn alle smaken te vangen kunt u dit proces voor de verschillende koffies herhalen, waarbij u telkens op een paar aspecten let. Geef ook een voorkeur aan in algemene termen: wat vindt u lekker of aangenaam.

Als u uw smaakbeleving en voorkeur kunt aangeven kunt u ook weer beter op zoek naar de voor u meest lekkere en beste koffie!

Veel plezier!

 

koffie proeven en beoordelen

Beste koffie