Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

beste espressomachines & beste espresso apparaten voor de lekkerste espresso

Beste espressomachines voor...

... voor de lekkerste espresso koffie

Wat de beste espressomachines is om te kopen, is natuurlijk afhankelijk van het gebruik van de espressomachine (in welke omgeving), de intensiteit van het gebruik en gewenste mogelijkheden van uw espresso apparaat. We richten ons op het maken van espressokoffie in huiselijke kring, maar wel een espresso van betere kwaliteit!

De Volautomatische espressomachine:
De volautomatische espressomachine heeft een ingebouwde koffiemaler en met één druk op de knop regelt een volautomatische espressomachine alles. De volautomatische espressomachine maalt de juiste hoeveelheid koffie, drukt de verse maling precies aan en zorgt voor de juiste waterdoorloop voor een perfect kopje espresso. Ook cappuccino of koffie verkeerd is met deze automaten makkelijk te maken. Gemak staat voorop. Een volautomatische espressomachine heeft niet direct onze voorkeur. Er zijn echter zeer zeker goede en betaalbare volautomatische espressomachines voor een lekkere espresso of cappuccino.

De halfautomatische espressomachine:
Een halfautomatische espressomachine heeft geen maler en daar zult u handmatig wat meer moeten doen voor uw espresso: zoals koffiemalen in een losse koffiemaler, de koffiehouder vullen, aandrukken van de koffie en de waterdoorvoer stoppen (soms instelbaar-automatisch). Er zijn halfautomaten die ook met espresso servings kunnen werken. Vinden wij geen probleem, is soms makkelijk en er zijn espressoservings van zeer goede kwaliteit! Een espressomachine zou met beide (losse koffie en espresso servings) moeten kunnen werken als u niet altijd bonen wilt malen (en de bonenmachine niet altijd wilt schoonmaken).

Algemene principes en verschillen tussen espressomachines:

 • Espressomachine met boiler of thermoblok?
  Een boiler verwarmt een grotere hoeveelheid water eerst voor, bij een thermoblok wordt het water tijdens de doorstroom opgewarmd.
  Een espressomachine met thermoblok, zonder boiler heeft soms onze voorkeur. Een boiler is vaak alleen van belang als de piekafname van het espresso-water zodanig is dat het thermoblok het niet zou kunnen verwerken en dat is niet het geval (n.b. lees ook stoompijp). Bij een espressomachine met voorziening voor theewater is wel een aparte boiler van belang.
  In ieder geval: kies een boiler/thermoblok tenminste van RVS (roestvrijstaal) en beter met messing en bij thermoblok per definitie koperen leidingen! Koper is edeler, oxideert minder snel dus, geleid warmte beter en is niet vatbaar voor verkalking. Minder onderhoud en betere espresso!
 • Espressomachine met stoompijp?
  Met een stoompijp kunt u melk voor cappuccino opstomen of koffie verkeerd opwarmen. Hoewel u mischien alleen espressokoffie drinker bent, hechten wij toch waarde aan de aanwezigheid van een stoompijp. Al is het voor uw bezoek en het gemak om melk op te stomen.
 • Espressomachine met theewater voorziening?
  Wilt u uw espresso apparaat ook gebruiken om snel een kopje thee te zetten, dan is een stoompijpje niet genoeg en heeft u een aparte waterpijpje en heet water voorziening. Het water moet immers echt gekookt hebben om geen vliesjes op de thee te krijgen. Het espress apparaat is dan uitgevoerd met een aparte boiler (kies minimaal een boiler van 5 liter om afkoeling te voorkomen!).
 • Espresso apparaat met geheugenfunctie?
  Een espresso apparaat met geheugenfunctie maakt het u iets makkelijker. De machine stopt automatisch bij de door u ingestelde waterhoeveelheid (in principe 30cc). Dit kan handig zijn, maar na enige oefening en gewenning weet u precies wat de juiste hoeveelheid is. Een espresso is snel gezet, dus weglopen kunt u toch niet..
 • Espresso apparaat met instelbare temperatuur?
  Hoewel dit meer voor de professionals is kan het wel handig zijn als u de temperatuur kunt instellen. Afhankelijk van de gebruikte soort koffiebonen kan een paar graden temperatuurverschil veel uitmaken. De meerderheid van espressoapparaten staan afgesteld rond de 90oC. Hieronder vinden wij te laag. Idealiter is dit ons inziens 93oC tot 95oC, u haalt dan meer uit de koffie. Let wel dat u moet voorkomen dat de koffie verbrand, de elementen rond de koffie kunnen wel eens warmer zijn en dat kan ertoe leiden dat de temperatuur te hoog wordt. Houdt u vooral goed aan de voor de machine ideale doorlooptijd van een espresso. Daar is warmwatervoorziening op gebaseerd, er zijn fabrikanten die meer aandacht besteden aan het temperatuur management, waarbij de fluctuaties minder zijn en u dus een constantere espresso krijgt en de temperatuur iets kunt verhogen.
 • Espresso apparaat voor ESE servings?
  Wilt u alleen met losse espressokoffie werken of juist alleen met ESE pads, of beide. Veel espressoapparaten bieden u tegenwoordig een koppelstuk om ook met ESE servings te werken, zo heeft u keuze. In het algemeen is ideale de opbouw van een espressoapparaat echter ook afhankelijk van welke koffie (los of ESE pads) u wilt gebruiken, het verschil tussen een prima espresso en een perfecte espresso luistert vrij nauw. Met losse koffie kunt u zelf wat meer experimenteren (maaldichtheid, kleine variatie in hoeveelheid en aandrukken etc). Een ESE serving is zoals hij is.
  La Piccola heeft zich volledig gericht op ESE servings en maakt een goede espresso.
  ESE servings zijn wat duurder (zo rond de € 0,25 - € 0,35). Zelf gemalen espressokoffie komt op ca € 0,15 per kopje , natuurlijk afhankelijk welke koffie u neemt, maar dat geld ook voor ESE servings. Een ESE serving geeft wel wat minder rommel/schoonmaakwerk.
 • Snelheid en voorbereidingstijd
  We bedoelen hier niet de snelheid waarmee een espresso wordt gemaakt, maar de voorbereidingstijd. Grote espressoapparaten met grote boilers etc, kunnen in korte tijd relatief veel espresso's maken maar het duurt ook wel even voordat deze espressoapparaten op dreef zijn, bovendien zijn zij gemaakt voor een wat intensiever gebruik (handhaving temperatuur). Een dergelijke machine staat eigenlijk altijd aan/klaar. Een espressoapparaat met 2 termoblokken is sneller gebruiksklaar hoewel overal geldt dat alle elementen even op temperatuur moeten zijn om een constante temperatuur te bereiken van het water. Maakt u af en toe een espresso, dan is een grote machine niet aan te raden (denk ook enigszins aan het energieverbruik).

Keuze

Om een goede keuze te maken, bepaalt u eerst wat u belangrijk vindt in functionaliteit, hoe vaak u een espresso gaat maken en op welke wijze u het espressoapparaat het meest gaat gebruiken. Als deze keuze gemaakt kunt u zich richten op een kleiner aanbod van espressoapparaten en dat maakt de keuze makkelijker. En ja geld speelt ook ongetwijfeld een rol. Voor ver onder de € 1.000,- moet u een goed espressoapparaat kunnen kopen, een goede volautomatische wil wel duurder zijn.

Wij richten ons meer op de 'ambachtelijke' machine, teveel plastic dat vinden we maar niets en richten ons minder op de 'electronica' fabrikanten. Niet dat hier slechte espresso uitkomt, maar ja het oog wil wat, en wij vinden het niet erg om wat zelf te doen.

goede espressoapparaten met handarbeid
volautomatische espressoapparaten

Volautomatische espressomachines