Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

filter koffie - koffie met snelfiterapparaat - filterkoffie met de hand

koffie met de snelfilter (-apparaat)

Braun Aromaster Classic koffiezetapparaat

De alleroudste manier van koffiezetten is op z'n Arabisch of Turks: water wordt direct op de gemalen koffie gegoten en men wacht tot het koffiedik (koffiedrap) zakt alvorens de koffie te drinken.

In West en Noord Europa houden wij niet zo van een troebel koffiezetsel. Wij willen het clean, zuiver, zonder gedoe. Gefilterde koffie dus: de snelfilter is hiervoor de uitkomst.

Onze grootmoeders gebruikten hiervoor nog een linnen filterzak. Maar wij doen het al lang met een papieren filter. De werking van een koffiefilterapparaat veronderstellen wij bekend.

 

Snelfilterkoffie zetten met de hand - filterkoffie met de hand maken

  • Plaats het papieren filter in de wigvormige houder, boven op de kan (Vouw eerst de lasnaad om).
  • Maal de koffie middelmatig fijn tot fijn en vul het filter, schud het filter zachtjes om de koffie regelmatig te verdelen. Iets sterker koffie zetten is niet erg. Koffie kan later eventueel verdund worden.
  • Giet het water dat net aan de kook is geweest (en afgekoeld is tot ca. 95 oC) geleidelijk en gelijkmatig over de koffie over het gehele oppervlak; giet het filter niet gelijk vol; eerst wat kleine hoeveelheden, druppelsgewijs, zodat de koffie wat kan wellen (het koffiewater loopt anders te snel door zonder de aroma's op te nemen).
  • Schenk het water hierna in een ronddraaiende beweging over het gehele oppervlak vanuit het midden in cirkels naar naar buiten.
  • Roer de koffie even door en serveer. Een thermoskan kan, maar ook weer niet te lang. Filterkoffie drinkt u vers

U krijgt een heldere niet te hete koffie. Een papieren filter absorbeert de natuurlijke oliën van koffie wel enigszins, wat voor tere magen en cholesterolgevoelige mensen mooi meegenomen is. Maar tegelijk blijft ook belangrijke smaak en aroma achter.

Het snelfilterkoffie apparaat: koffiezetapparaten (even terug)

Er zijn veel snelfilter koffiezetapparaten op de markt in veel verschillende kwaliteiten. Het voordeel ten opzichte van koffie met de hand, is dat koffiezetapparaten een constante kwaliteit koffie leveren.  Dit geldt alleen als u het koffiezetapparaat regelmatig ontkalkt en de restanten met spoelwater goed verwijderd.

Let bij de aanschaf van een koffiezetapparaat op:

  • de capaciteit. Een te grote capaciteit levert - als u kleinere hoeveelheden koffie zet - slechte kwaliteit (slappe) koffie.
  • het vermogen. De watertemperatuur van het water dat op de koffie komt moet boven de 92o C liggen, liefst 95o C. Met een forse hoeveelheid water vergt dat een redelijk vermogen. In maximaal 5 minuten moet de koffie gereed kunnen zijn. Professionele apparaten kunnen in 3 minuten een volle kan koffie zetten. De koffie blijft zo namelijk op temperatuur.

Snel opdrinken! Koffie die lang op het warmhoudplaatje staat wordt ronduit smerig. De gastvrije uitdrukking: de koffie staat klaar is eigenlijk helemaal verkeerd, die koffie kunt u beter weggooien!