Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

Slow koffie: slow koffie, een nieuwe term? Niets nieuws onder de zon. Slow koffie is koffie met aandacht waarbij koffie en water tijd krijgen om op elkaar in te werken en smaak en koffie-aroma ten volle aan het water worden overgedragen. 

slow koffie zetten

Slow koffie zetten! Nieuw en helemaal hip! Wat is dat nu weer slow koffie? Nu de koffiebars en espressobars als paddestoelen uit de grond schieten met heerlijke espresso's en verwante koffies, moet er weer zonodig iets nieuws bedacht worden: slow koffie. Slow koffie in navolging van slow cooking?

Wat is slow koffie?

Gelukkig: er is niets nieuws onder de zon. Slow koffie is koffie met het koffiefilter, liefst gezet per kopje (of kleinere hoeveelheid) met veel aandacht, vers gemalen koffie, kleine hoeveelheden water tegelijkertijd. Slow koffie wordt gezien als tegenstroming van de espresso-koffie waar koffie onder relatief hoge druk en zeer geconditioneerde omstandigheden in een relatief kort tijdsbestek tot een heerlijke koffie leidt. Het is gewoon een andere koffie, niets mis met filterkoffie, niets mis met espressokoffie.

Bij slow koffie is de essentie dat water en koffie de tijd hebben om op elkaar in te werken. Smaak en aroma kan dan optimaal aan het water toevertrouwd worden. Klinkt logisch toch? Het is ook zo.

In veel koffiebars is nu ook slow koffie verkrijgbaar, vers gezet in kleine porties. Inmiddels zijn er op de markt diverse producten te krijgen om een heerlijke slow koffie te zetten voor 1 of 2 personen.

Alternatieven voor slow koffie of filterkoffie?: Ja, wat dacht u van koffie met het koffiepotje (een zacht vuurtje) of de koffie met de cafetière (take your time)?

Hoe proeven professionals koffie eigenlijk? Nou gewoon koffie in het kopje en water erover heen en even laten trekken. Smaakt prima, ehh dat is nu net de cafetière, waarbij u de koffiedrap (natuurlijk) scheidt van de koffie.

En slow koffie met de hand? geen probleem een feest zelfs. Maar ook een goed filterkoffie-apparaat zet uitstekende slow koffie. Dan kiest u geen horeca-apparaat die in 2 minuten 2 liter koffie kan zetten maar een klein apparaat met een beperkte capaciteit en druppelsgewijs de koffie toevoert. Een beperkt warmhoudplaatje is geen probleem, anders legt u er een isolatieringetje tussen, maar wel gelijk opdrinken!

Wel vreemd overigens slow koffie in een snelfilterkoffiezetapparaat. Snelle en langzame koffie: een relatief begrip!

Slow koffie? U vindt het bij koffiemetpassie!

Geniet en neem de tijd.