Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

koffie uit het koffiepotje - koffiepotjes koffie

Koffie met het koffiepotje

Koffiepotje: koffie zetten met het koffiepotje. koffie bereiden met het koffiepotje
Koffiepotje

Het koffiepotje

Het koffiepotje bestaat al lang. In elk Italiaans huishouden zal er wel een te vinden zijn. Het principe van koffiezetten met het koffipotje is eenvoudig en is gebaseerd op waterdruk. Koffiepotjes koffie kan uitstekend gebruikt worden om cappuccino te maken.

Werking van het koffiepotje

Bij een koffiepotje wordt het water door een buisje van onderin naar boven gestuwd en vloeit door het filter waarboven zich de koffiemalilng bevindt. Dezelfde druk zorgt ervoor dat de koffie in het koffiepotje verder omhoog stroomt, waarbij de - espresso - koffie bovenin het reservoir wordt opgevangen.

Makkelijker een espresso-achtige koffie zetten is er bijna niet bij.

RVS koffiepotje of aluminium koffiepotje?

Koffiepotjes zijn verkrijgbaar in RVS en aluminium. RVS heeft als voordeel dat het nauwelijks oxideert en minder aanslag opneemt. Verder is de warmtegeleiding van een RVS koffiepotje wat minder. U voorkomt hiermee dat het bovendeel te heet wordt en de koffie gaat koken. Beperk allereerst de omvang van de vlam, daarmee voorkomt u een te hete bovenkant van het koffiepotje.

Aluminium koffiepotjes werken ook prima, zij oxideren snel maar de grijze oxidatielaag bij aluminium is effectief omdat de oxidatie zelf stopt in tegenstelling tot het roesten van ijzer (dit is juist het kenmerk van aluminium). Verder is een aluminium koffiepotje redelijk bevattelijk voor koffieaanslag.

Het ziet er minder uit, maar voor de smaak heeft het weinig gevolgen.

Dat aluminium teveel zou oplossen (aluminium in de koffie) is een fabeltje. Misschien bij de eerste paar keer gebruik en na een grondige schoonmaakbeurt. Hierna: de oxidatie en aanslaglaag verhinderen dit juist.

Aanslag op de koffiepotjes & onderhoud en schoonmaken:

De oxidatielaag werkt beschermend. U kunt natuurlijk af en toe de binnenkant van het koffiepotje goed reinigen met een schuursponsje in combinatie met schoonmaakmiddelen maar het oxidatieproces begint meteen weer. Verder is aluminium zacht en met het schuursponsje creëert u losse aluminium-deeltjes. Dat kunt u goed schoonspoelen en dan is er niets aan de hand. Als u elke keer het koffiepotje even afwast en afspoelt hoeft u de grondige schoonmaakbeurt niet vaak te doen.

Na een grondige schoonmaakbeurt is het beter een paar keer koffie te zetten en die niet te drinken. Een nieuw koffiepotje kopen is eigenijk onzin. Het aluminium is niet verschillend.

Vindt u de aanslag uit principe minder, koop dan een RVS koffiepotje.

Gebruik vooral een laag vuurtje: u komt aardig in de buurt van slow koffie!

Koffiepotjes van Bialetti. Serie Dama. Bialetti heeft diverse soorten koffiepotjes in haar assortiment. Van aluminium tot RVS in diverse vormgevingen. Met de juiste koffie-soort, zet u met het koffiepotje een goed kopje koffie.
Koffiepotjes van Bialetti