De cafetière is een glazen cilinder, gevat in een houder van messing, roestvrij staal of stevig plastic. De filter bestaat uit een verstevigd fijn metalen gaas, dat met een lange staaf aan het deksel vastzit.
Koffie zetten met de Cafetière
- Haal de zuiger uit de kan.
- Verwarm de glazen cilinder van de Cafetière en droog af.
- Schep medium (tot grof) gemalen koffie in de glazen kan (5-6 eetlepels voor 500 ml).
- Schenk het water dat net van de kook af is over de droge koffie en roer goed door (pas op dat het glas niet breekt!)
- 3 minuten laten trekken.
- Nu druk je de zuiger/filter voorzichtig naar beneden, zodat het koffiedik onderaan gescheiden wordt van de gezette koffie in de kan.
Alle koffiesmaak komt in je koffie terecht, maar ook nog wat vaste deeltjes: koffiestof. U krijgt geen helder zetsel, wat neerslag in het kopje koffie is onvermijdelijk. Op zichzelf niet erg. In ruil ervoor krijgt u een uitgesproken smaakvol kopje koffie met karakter! Gelijk opdrinken!
Er zijn veel verschillende maten Cafetières en het gebruikte materiaal verschilt nogal . Let bij de aanschaf van een Cafetière op de volgende zaken:
- let op het filter en de afsluiting bij het glas. Een RVS zeef is bijna altijd beter.
- Is het filter (of zeef) los te verkrijgen? Het kan altijd voorkomen dat een filter gaat rafelen of minder goed aansluit, waardoor koffiedik in de koffie komt.
- Is de glazen cilinder los te verkrijgen?
- Een Cafetière is redelijk kwetsbaar. De houder en het handvat moeten stevig zijn, het glas niet al te dun (vergeet niet op te warmen voor gebruik).
Lees meer over RVS cafetières van La Cafetière.