Koffie met Passie en Passie voor Koffie. Tijd voor koffie en Koffietijd. Dat is KoffiemetPassie!

 

koffie uit de espressomachine - espressomachine koffie

Espresso koffie - Espressomachine

Het gebruik van espressokoffie is de laatste jaren enorm toegenomen. Niet alleen in de horeca is het koffieapparaat vervangen door een espressomachine, ook in de huiselijke omgeving is het gebruik van een espressoapparaat in opmars. Gelukkig maar.

Espressobereiding wordt per kopje gezet, waardoor de koffie altijd vers is.

Het principe van een espressomachine is eenvoudig: Met behulp van heet water worden onder hoge druk de suikers, proteïnen, vetten en andere stoffen opgelost in het water.

Naast het gebruik van goede, vers gemalen koffiebonen is het recept voor een goede espresso: het bereiken van een juiste bemalingsgraad van de koffiebonen. De ideale doorlooptijd is 20 tot 30 seconden voor een kopje espresso van ca. 30 cc.

De druk van een espressomachine zit meestal rond de 9 bar, de watertemperatuur is ca. 90 oC en de hoeveelheid koffie is 7 tot 9 gram die onder een druk van 20-25 kg in het filterdrager wordt aangedrukt. Met een juiste bemalingsgraad kunt u de doorlooptijd (en hiermee de extractie van stoffen) beïnvloeden.

  • Onder de 20 seconden is er meestal sprake van onderextractie. De espresso bevat dan te weing aroma's, te weinig smaak en zeker geen krachtige nasmaak. De crema laag is te licht en bevat grote belletjes.
    Uw koffiemaling is te grof.
  • Boven de 30 seconden ontstaat er meestal overextractie. De smaak wordt bitter en de verfijnde aroma's zijn verdwenen. De crema laag is donker en te bruin en laat snel gaten zien.
    Uw koffiemaling is te fijn.

Maakt uzelf espressokoffie dan moet u dit altijd doen met vers gemalen koffie!

Gemalen koffie oxideert heel snel en juist bij espressokoffie merkt u dit meteen. Vers is vers: dit betekent dat u de koffie pas maalt bij gebruik. Gebruik een goede koffiemaler (elders meer info) die u vaak schoonmaakt. Koffie is vet en de vetten worden snel ranzig. Bovendien gaat de homogeniteit van de maling achteruit. Ook dient u uw espressoapparaat vaak te reinigen.

Bent u minder bereid veel aandacht te besteden aan uw espresso, bedenk dan dat u ook kant en klare servings kunt gebruiken waarvan er vele van goede kwaliteit zijn. Deze espressoservings worden ook wel ESE-pads genoemd. ESE staat voor: van Easy Serving Espresso.

U verliest een beetje smaak en aroma aan het filterpapier, daarintegen zijn de pads onder optimale condities samengesteld en goed/vers verpakt en het resultaat is vaak veel beter dan uzelf bereikt. Bovendien is het gemakkelijk.

 Lees meer over zelf (de beste) espressokoffie maken.

espresso koffie met de espresso machine

Methoden