De koffie van Hawaii is bekend als de konaboon, een mooie volle koffiesoort die groeit op vulkanische lava in het Kona-district tussen de vulkanen Mauna Loa en Mauna Kea. De konakoffie is rijk, met een nootachtige en kruidige smaak en heeft een volle body met een fijn aroma. Deze koffieboon behoort tot de beste der wereld. De afnemers van de Hawaii-koffie zijn met name de Verenigde Staten (het vaste land) en de prijs van behoorlijk niveau, mede door de arbeidsintensieve behandelingswijze. De kona koffieboon wordt met de hand geplukt.
Kona koffie (origine de Arabica-boon) dankt haar naam omdat het is geteeld in de buurt van Kona Hawaii. Door de combinatie van zon, neerslag en de rijke vulkaan-grond in Kona is de Kona Koffie een van 's werelds meest gewaardeerde koffiesoorten. Verhandeling vindt ook plaats als Single Origin (afkomstig van één plantage) Wordt met de hand geplukt vaak als Single Origin. De beste Kona-koffie wordt onder de namen Extra Fancy, Fancy en Number One verhandeld.
De Kona Extra Fancy wordt ook wel als alternatief gezien voor de Jamaica Blue Mountain koffieboon.
Koffie uit Hawaii: de beste koffie komt uit het Kona distict